dimarts, 25 de gener del 2011

Alimentar-se a base de liofilitzats

El pes és un factor clau a l'hora de tenir un vaixell més competitiu, és per això que per evitar pes innecessari, els aliments que porten els regatistes a bord estan liofilitzats. D'altra banda el fet de no tenir nevera que permeti la conservació dels aliments frescos fa que els aliments liofilitzats siguin la millor opció per evitar que aquests es facin malbé.

La liofilització és una tècnica de deshidratació per fred; un procés comú en la indústria alimentària que es coneix també com a deshidrocongelació (assecatge per congelació). Aquest consisteix a introduir el producte en un “liofilitzador”, generant un entorn al buit, on les baixes temperatures —40°C sota cero— fan que el producte passi directament de sòlid a gas sense passar per líquid. Això s’aplica bàsicament al contingut aquós de l’aliment, el qual acaba com a matèria sòlida sense cap residu líquid, totalment sec.

Aquest procés permet mantenir al màxim les propietats dels aliments. De fet, els productes queden secs, sent l’aigua l'únic que perden, i mantenen el seu sabor i aroma, és a dir, no hi ha alteracions en el producte. Per a consumir-los, el regatista només haurà d’afegir-hi aigua calenta i ja estarà llest! 

Aquí teniu un video de l'edició anterior de la Barcelona World Race on podeu veure com es prepara un liofilitzat.



Vosaltres també podeu preparar un liofilitzat i mostrar-nos com ho feu al vostre bloc!

2 comentaris: