dimarts, 17 de maig del 2011

El We Are Water tanca la Barcelona World Race

© Mireia Perelló

La Barcelona World Race 2010 ha conclòs oficialment en creuar la línia d'arribada el We Are Water, novè i últim vaixell que ha aconseguit completar el recorregut de 25.200 milles al voltant del planeta. A les 18:58:32 Jaume Mumbrú i Cali Sanmartí aturaven el crono amb un registre de 132 dies 4 hores, 58 minuts i 32 segons.

El We Are Water ha protagonitzat una regata dura que ha demanat el màxim esforç dels seus patrons, Jaume Mumbrú i Cali Sanmartí, i dues parades tècniques (a Wellington i Ushuaia) per complir el seu objectiu. Aquest no era un altre que completar la circumnavegació portant el missatge de la Fundació We Are Water al voltant del món. Al mateix temps, tots dos patrons complien un somni llargament buscat, un repte personal a l'abast de molt pocs, com és completar una volta al món.

Sanmartí i Mumbrú han aconseguit aquest èxit a bord d'un dels vaixells més antics de la flota, botat el 2000 i que compta en el seu palmarès dues victòries en volta al món i un rècord de l'Atlàntic.

Tots dos patrons coincidien que s'han sentit humils davant la immensitat i la força del mar en una embarcació de 60 peus. "Crees una simbiosi amb el vaixell i la natura. Per molta tecnologia i mitjans que tinguis, allà et sents petit i te n’adones que, si t'integres, els mars queden en la teva ment. La natura i el que hem viscut no ho oblidaré mai", afirmava Sanmartí.

En aquesta Barcelona World Race, Mumbrú i Sanmartí han portat al voltant del planeta el missatge de la Fundació We Are Water, que tracta de sensibilitzar la societat sobre les conseqüències derivades de l'escassetat d'aigua i la importància d'aprofitar els recursos hídrics.

Des del programa educatiu de la regata també ens acomiadem de tots vosaltres. Esperem que hagueu gaudit de la regata, de les activitats que us hem anat proposant i desitgem haver-vos apropat una mica més al mar. A veure quants de vosaltres us engresqueu i sortiu a navegar aquest estiu!

Ens veiem el 2014, per la propera Barcelona World Race!


dimecres, 13 d’abril del 2011

El Gaes Centros Auditivos ja ha arribat a casa

Anna Corbella i Dee Caffari han trigat 102 dies 19 hores 17 minuts i 18 segons en fer la volta al món a vela. Les dues integrants del Gaes Centros Auditivos han navegat 28.653 milles, a una mitjana de 11,61 nusos.

Dee Caffari i Ana Corbellasón la primera tripulació femenina que completa la Barcelona World Race i les dues primeres dones que fan un volt al món en doble. Amb aquesta circumnavegació Dee Cafari ja en suma quatre: va fer una BT-Global Challenge; va ser la primera dona a completar una volta al món en solitari i sense parades en el sentit est–oest, i en aconseguir la sisena posició en la Vendée Globe 2008/09 es va convertir en la primera en haver navegat al voltant del món en solitari en tots dos sentits.

Anna Corbella, per la seva banda, culmina una progressió impressionant. El 2009 va ser la primera espanyola a completar una regata transatlàntica en solitari en la Transat 6,50. I des d'avui és la primera i única espanyola que ha fet la volta al món en regata, a més de ser la primera que fa una circumnavegació sense escales.

Moltes felicitats noies

dissabte, 9 d’abril del 2011

Alex Pella i Pepe Ribes ja són a casa

Miquel Barrau
Aquest matí, a les 10 hores, 45 minuts i 59 segons, l'Estrella Damm ha creuat la línia d’arribada de la Barcelona World Race amb el primer vaixell barceloní que completa la regata. Alex Pella i Pepe Ribes (39 anys) han fet la volta al món en doble en 98 dies, 20 hores, 45 minuts i 59 segons per fer el recorregut teòric de 25.200 milles, a una mitjana de 10,62 nusos. De fet han navegat 28.762 milles, a una mitjana de 12,12 nusos. 

Ja tenim pòdium

© Jorge Andreu

 El Virbac-Paprec 3 de Jean Pierre Dick i Loïck Peyron és el flamant campió de la Barcelona World Race amb 93 dies, 22 hores, 20 minuts i 36 segons. Els dos regatistes es van mostrar entusiasmats en completar la seva volta al món i van manifestar les ganes de tornar a participar en la tercera edició de la Barcelona World Race. Dick ja va ser el guanyador de la primera edició de la Barcelona World Race.

El segon classificat ha estat el Mapfre d'Iker Martínez i Xabi Fernández, els dos medallistes olímpics han completat la volta al món en 94 dies, 21 hores, 17 minuts i 35 segons. Els regatistes bascos se senten campions per haver donat la volta al món sense fer cap parada, mentre que el primer classificat es va haver d'aturar en dues ocasions per problemes tècnics.

Finalment, el tercer calaix del pòdium l'ocupa el Renault Z.E. de Pachi Rivero i Toño Piris amb 97 dies, 18 hores, 47 minuts y 36 segons. Els dos navegants càntabres estan molt orgullosos de la seva progressió en la regata ja que van començar en 12ena posició i al llarg de la regata han anat guanyant posicions fins a aquesta tercera posició. Igual que el Mapfre, el Reanult Z.E. no ha fet cap aturada tècnica en la seva volta al món.

Felicitats campions!

dijous, 31 de març del 2011

Preparant l'arribada dels campions


En els pròxims tres o quatre dies hi ha prevista l'arribada dels campions de la Barcelona World Race 2010/11. La línia d'arribada es troba a l'alçada de l'Hotel Vela. Un cop els campions creuin la recta d'arribada, el vaixell es dirigirà cap al Port Vell on recolliran l'amarra a la Rambla de Mar, lloc on la van deixar el dia de la sortida i, acte seguit, s'acostaran a les escales del Portal de la Pau on desembarcaran. Allà els estarem esperant per donar-los la benvinguda i els reconeixements.

Tothom qui vulgui serà ben rebut a l'acte d'arribada dels vaixells. Per saber l'hora prevista d’arribada de cada embarcació podeu consultar al web www.barcelonaworldrace.org, que s’anirà actualitzant oportunament. Esperem entre tots donar una càlida benvinguda a tots els navegants.

En el mapa podeu veure la situació dels espais de rebuda dels navegants.

Us hi esperem a tots i totes!

dimecres, 30 de març del 2011

Prova 12: Estrella Damm


Hola companys i companyes,

Ja tornem a estar a l'hemisferi Nord, cada cop falta menys per arribar a casa, però cada vegada més cansats. No només nosaltres, sinó també la nostra perla vermella. A hores d'ara cada cop que s’endu el vaixell, cada cop de pantoc fort, és com si ens el fessin a nosaltres... Com un cop de puny a les costelles, a l'altura del fetge, no gaire fort, però que cada vegada que te’l fan has de contenir la respiració i estrènyer fort. I és que no sé si les politges, les drisses i altres coses del vaixell saben que estem arribant als últims 12 dies de regata, però aquí, cada part del vaixell s'està queixant a la seva manera. Hi ha sons per a tots els gustos. Des del metàl·lic sec que ens fa la quilla, fins a la politja del carro amb el nich nich. Crack crack. Cada part del vaixell es queixa a la seva manera i és que ja són gairebé 90 dies de regata... Mira de fer això amb el teu cotxe a veure on arribes, 90 dies sense parar.

Estem fent rumb gairebé nord així que l'estiu s'està acabant. A la regata, amb els graus de latitud que guanyem, hem hagut de treure el sac de dormir d'hivern una altra vegada. El nostre "peluix". Un cop deixades enrere les calmes equatorials, tenim vents de 20 a 24 nusos i l'onada s'està suavitzant i girant amb el vent i així  navegar torna a ser un luxe i a més ràpid. Molt pendents de buscar oportunitats  en la meteorologia per intentar atacar, encara que amb les 230 milles que ens treu el Renault Z.E. és més a les seves mans, que cometin un error o una fallada, que a les nostres. Encara podem fer una estirada final fins a Barcelona... i tres si són necessàries també.

Ahir vaig menjar un liofilitzat de pasta bolonyesa, sopa de verdures i mousse de xocolata. ummm boníssim (tinc ganes de queixalar una poma). Per cert al meu iPod sona el concert d’any nou de la Filharmònica de Viena de l'any passat. El d'aquest any no el vaig veure.

Des de la Perla vermella,

Pepe Ribes i Alex Pella

Us deixem les últimes proves del programa educatiu. Esperem que us ho hagueu passat molt bé.

Proves primària                                 Proves secundària
Planeta aigua                                       Planeta aigua
Ésser humà                                          Ésser humà
Navegació                                            Navegació

dimarts, 29 de març del 2011

Obtenció d'energia a bord


Els i les navegants de la Barcelona World Race, tot i estar envoltats d’aigua, tenen problemes per proveir-se d’aigua potable. Les tripulacions disposen de dessalinitzadores que els permet obtenir aigua potable a partir de l’aigua de mar. L’obtenció d’energia és un dels altres problemes. La possibilitat d’utilitzar les energies alternatives permet als i a les  navegants connectar-se amb tot el món.

En el vídeo que teniu a continuació podeu veure els integrants de We Are Water explicant-nos com obtenen l'energia a bord.


dijous, 24 de març del 2011

Antics mapamundis


El mapamundi més antic que es coneix és una tauleta d'argila cuita d'origen Babilònic del segle VI a.C. que es conserva al Museu Britànic. En base als mapes babilonis, els habitants de l'antiga Grècia van realitzar noves interpretacions cartogràfiques. Malauradament  no es conserven els mapes originals, però molts textos explicant l'evolució dels coneixements geogràfics del nostre planeta. D'acord amb la interpretació d'aquests textos s'han realitzat reproduccions molt exactes i fiables.

Els grecs van imaginar la Terra com un disc pla embolicant al Mar Mediterrani i envoltat al seu torn per un oceà-riu on en l'extrem més llunyà es recolzava la volta del cel.

Aquesta és la idea de la Terra que transmet Homer a la Ilíada i especialment en la Odissea. Així, la Terra era un disc flotant sobre l'aigua en l'interior d'una semiesfera transparent que era el cel. Per sota de la terra habitable i de l'aigua, es trobava el Tàrtar, el regne de la foscor i dels morts.

dimecres, 23 de març del 2011

Prova 11: Renault Z.E


Hola nois i noies,

Cada minut que passa queda menys per l’arribada a Barcelona. A hores d’ara ja quasi no ens recordem del fred que feia al sud. Estan fent uns dies esplèndids, la lluna és impressionant, de fet estem estalviant piles de les llanternes durant la nit perquè la lluna es troba en aquests dies en el periheli, això vol dir que està a la distància més propera a la Terra i per això es veu tant gran i brillant, sembla que sigui de dia. Ahir vaig veure un estel fugaç preciós, llarg, amb el cap tipus fletxa ben definida, preciós! No ens podem queixar de res.

La mar està plana, tenim vent i l’aigua està calenta, per això, després de molts dies de fred hem pogut tornar a fer-nos uns bany. La veritat és que s’agraeix. Estem descansats i el vaixell va bé, per tant, tenim les millors condicions per afrontar les calmes equatorials, ja veurem com les passem.

És probable que avui comencem a veure l'Estrella Polar. O el que és el mateix, el "Nord"… quina paraula tan bonica.

D'altra banda bé… una mica preocupats pel Sr. Ocell. Ja fa 3 dies que dorm a bord, això és fantàstic però la cosa és que aquesta nit s'ha portat la parella! Han estat tots dos dormint tota la nit i quan clarejava, han marxat. La preocupació és que com que el Renault Z.E. els està donant bones vibracions a veure si tornen aquesta nit amb tota la família. Bé, ja els hi farem lloc.

Des de l’Atlàntic Sud, a bord del Renault Z.E.

Pachi Rivero i Toño Piris

Proves primària                                 Proves secundària
Planeta aigua                                       Planeta aigua
Ésser humà                                          Ésser humà
Navegació                                            Navegació

dimarts, 22 de març del 2011

SOS! OFNIs

A la velocitat que van els Open 60 poden enganxar una sèrie d’Objectes Flotants No Identificats –OFNI-, entre els que destaquen: algues, plàstics industrials, caps sintètics i tota mena de brossa que suri entre dues aigües i que és impossible de veure des de la superfície. Un dels llocs amb més algues són les aigües de les illes Malvines, allà gairebé tots els vaixells les enganxen en algun moment.

Els xocs contra OFNIs són un dels principals malsons de qui navega ja que pot avariar els timons, les orses, la quilla o acabar perforant el buc. Al llarg de la regata, els Open 60 poden xocar amb contenidors que hagin caigut al mar des de la coberta d’un vaixell que s’ha enfonsat o que ha perdut part de la seva càrrega. També poden xocar amb fustes i troncs, sobretot davant les desembocadures dels grans rius; amb restes solidificades de vessaments de petroli i hidrocarburs procedents d’embarcacions i plataformes petrolíferes.

També es pot impactar amb diversos animals. Una tortuga nedant entre dues aigües que xoca amb un vaixell a 15 nusos pot fer estralls en el buc. També poden xocar amb peixos grans com el tauró balena que a vegades surt prop de la superfície, amb catxalots a la zona de les illes Açores, els rorquals blaus prop de l’Antàrtida i amb balenes a la costa de la Patagònia. Tots aquests són animals molt grans i pesats que han de sortir a la superfície a respirar i que poden destrossar un veler, a més de quedar ells també ferits.


divendres, 18 de març del 2011

Els Oceans al Tres 14 de LA 2

Aquesta nit a les 20.30 a LA 2 de RTVE, el programa sobre ciència Tres 14 que condueix Ana Montserrat Rosell contactarà amb l'expedició Malaspina, que investigua un dels grans desconeguts: el mar.

La Barcelona World Race també col.labora amb els científics de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona. El Vaixell Fòrum Marítim Català porta un sensor de tempertura i salinitat superficial, la informació registrada pel sensor es transmet via satèl·lit, a raó d'unes 30 dades diàries de mitjana, el que fa que es tingui una cobertura amb una densitat mitjana d'un punt cada 7,2 milles.


Més informació

dijous, 17 de març del 2011

El mar 6a, potència nuclear


Segons ONG’s de defensa ambiental, el fons del mar és "la sisena potència nuclear del món". Les dades dels ecologistes indiquen que a les aigües marines descansen uns 9 reactors nuclears i uns 50 caps atòmics, fruit d’incendis, naufragis, col·lisions entre vaixells i d’altres accidents. Mica en mica van alliberant substàncies radioactives que afecten a la vida marina... i a la no marina.


dimecres, 16 de març del 2011

Prova 10: Mapfre

Hola amics i amigues,

Estem perfectament a bord del MAPFRE, la distància amb el líder ens manté vius. En les últimes hores ens ha guanyat una mica de distància, però esperem que no augmenti gaire i que l’arribada a l’Equador i altre cop a les calmes ens permeti acostar-nos al Virbac-Paprec3 i tenir opcions d’arribar primers a Barcelona.

Fa uns quants dies que estem estudiant com tornar a creuar l’Equador. Crec que el que trobi el millor camí pot ser de vital importància. Crec que haurem d’arriscar una mica per intentar estar al davant.

El vaixell s'està portant fenomenal per no haver parat en port durant tota la regata. Sabem que l’hem maltractat molt i s'ha portat molt bé. A causa de la nostra inexperiència ha sofert bastant, encara que solament tingui petits trencaments. Si sortíssim avui no el maltractaríem tant.

Portem una mica més de deu dies menjant molt poc. Vam fer una previsió de menjar per 90 dies i ara veiem que ens vam quedar curts. A més una part del menjar se’ns ha fet malbé i per això ara hem de racionalitzar el nostre menjar. Aquest fet ha estat un error nostre, les portes de seguretat han fet retardar-nos una mica més i la volta al món és una mica més llarga del que pensàvem. Són petites coses que et dóna l'experiència i és una altra cosa que si tornéssim a sortir faríem diferent.

Dilluns va ser l'aniversari de la meva filla Noa, un any. I com de ràpid que ha passat l'any! No he pogut veure'ls, però sí parlar per telèfon amb la Larraitz i també amb l’Adur, el meu fill. La veritat és que tenim moltes ganes de veure'ls a tots, però ja no queda res, 18 dies més o menys i ja som aquí…

Bona singladura a tots!

Iker Martínez i Xabi Fernández

Proves primària                                 Proves secundària
Planeta aigua                                      Planeta aigua
Ésser humà                                         Ésser humà
Navegació                                           Navegació

dimarts, 15 de març del 2011

Lluitant contra el cansament


En una regata com la Barcelona World Race molta gent es pregunta com es pot aguantar tants dies sense dormir correctament. Els i les regatistes, en canvi, es fan una pregunta ben diferent: com es pot dormir sabent que es navega de nit entre gels, amb perill de bolcar o amb el pal al límit de la resistència?

Un dels aspectes més difícils d’organitzar a bord és el son. El vaixell ha de navegar amb un rendiment màxim durant les 24 hores, és per això que cal estar despert i serè per interpretar i respondre qualsevol problema.

En aquestes regates se sol dormir en períodes curts que anomenem cicles. Segons les condicions meteorològiques, es pot dormir una hora, hora i mitja o a vegades potser només 5 minuts.

A aquestes alçades de la regata el dia a dia és molt dur. Els regatistes porten més de 72 dies de navegació i el cansament a bord es fa notar. Descansar sempre que es pugui és vital per estar bé a bord.

En el vídeo que teniu a continuació podeu veure com lluitaven contra el cansament en l'edició anterior de la Barcelona Word Race.

divendres, 11 de març del 2011

Foto concurs prorrogat

El 1r Foto concurs I tu, com vius el mar? s'ha prorrogat fins el 28 de març de 2011. Encara ets a temps d'enviar la teva foto. Pots guanyar un ordinador portàtil i una sortida de navegació a bord de l'IMOCA Open 60 escola de la Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona.

Anima't a participar